فهرست مطالب

تحقیقات آفات گیاهی - سال دوازدهم شماره 3 (پاییز 1401)

فصلنامه تحقیقات آفات گیاهی
سال دوازدهم شماره 3 (پاییز 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/09/22
  • تعداد عناوین: 7
|
  • حجت الله محمدی*، سعادت کاظم زاده منصورآباد، نیلوفر سیسختی صفحات 1-12

    شهرستان دنا، یکی از مناطق مهم تولید انگور در جنوب کشور می باشد. رقم غالب در این شهرستان، رقم عسکری و خوشه خوار انگور، Lobesia botrana (Denis & Schiffermüller, 1775)، مهم ترین آفت آن می باشد. جمعیت آفت در نسل اول بسیار بالا بوده و به گل ها آسیب می رساند. برای ارزیابی تحمل این رقم به خسارت نسل اول آفت، یک آزمایش شبیه سازی میزان خسارت طراحی و طی دو سال پیاپی انجام گرفت. در مرحله اول، میانگین تعداد خوشه در درخت و گل در خوشه در هر سال به طور دقیق محاسبه شد. با داشتن این داده ها، آزمایش ها با هفت تیمار (0، 5، 10، 15، 20، 25 و 30 درصد حذف گل بر مبنای میانگین تعداد گل در خوشه در آن سال) و چهار تکرار (هر درخت به عنوان یک تکرار) انجام پذیرفت. هنگام برداشت، محصول درختان تیمار شده به تفکیک، توزین و داده های به دست آمده برای هرسال به صورت جداگانه و برای دو سال تجزیه مرکب شدند. نتایج نشان داد رقم عسکری در منطقه از تحمل خوبی برخوردار بوده و توانست آسیب اعمال شده را بدون مشاهده کاهش عملکرد، به صورت کامل جبران کند. توانایی جبران خسارت با کاهش میزان ریزش طبیعی گل ها و افزایش وزن حبه ها حاصل می شود. با توجه به نتایج به دست آمده، تا 30 درصد آسیب به گل ها در رقم عسکری در منطقه دنا، نه تنها نیازی به مبارزه با نسل اول آفت نمی باشد، بلکه فعالیت آفت با تنک کردن گل ها، افزایش کیفی محصول را نیز به همراه دارد. با وجود این، لازم است سطوح بالاتر حذف گل بررسی و سپس، نسبت به آستانه خسارت نسل اول آفت در منطقه تصمیم گیری شود.

    کلیدواژگان: جبران خسارت، شهرستان دنا، مقاومت، نسل گل خوار
  • عادل باغبان، غلامحسین مروج*، جلال جلالی سندی صفحات 13-32

    اگزیندول (Oxindole) یک مهار کننده سیگنال ایکوزانویید است و سامانه ایمنی در حشرات را مهار می کند. یکی از مهم ترین مشکلات عوامل بیولوژیک نظیر باکتریBacillus thuringiensis Kurstaki (BtK)  کارایی پایین و کندی اثرگذاری آن ها است. در این تحقیق اثر اگزیندول و فرآورده بیولوژیک بایولپ® بر پایه BtK، روی سمیت، شاخص های تغذیه ای، ذخایر انرژی و فعالیت آنزیم های گوارشی کرم قوزه پنبه Helicoverpa armigera Hubner (Lep.: Noctuidae) مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد اگزیندول باعث افزایش تلفات لاروها و کاهش LC50 و LT50 بایولپ® شد. شاخص های تغذیه ای کرم قوزه پنبه تحت تاثیر غلظت های زیرکشنده باکتری و اگزیندول تغییر یافت. در غلظت 5/0 گرم اگزیندول یر کیلوگرم غذا نسبت به شاهد، نرخ رشد نسبی کاهش و شاخص قابلیت هضم شوندگی افزایش نشان داد. کاربرد اگزیندول همراه با باکتری باعث کاهش فعالیت آنزیم گوارشی لیپاز نیز شد. گلیکوژن به عنوان یک منبع ذخیره انرژی در غلظت های 1/0 و 5/0گرم اگزیندول بر کیلوگرم غذا همراه با غلظت زیرکشنده بایولپ® نسبت به غلظت زیرکشنده بایولپ® به تنهایی، کاهش نشان داد. نتایج این تحقیق نشان داد با افزودن اگزیندول به عنوان یک بازدارنده سیگنال ایکوزانویید و سامانه ایمنی به رژیم غذایی کرم قوزه پنبه، اثرگذاری حشره کش بایولپ® افزایش یافته و فیزیولوژی تغذیه آفت تحت تاثیر قرار گرفت.

    کلیدواژگان: اگزیندول، ذخایر انرژی، زیست سنجی، شاخص تغذیه، کرم قوزه پنبه
  • صبا عطایی اسفهلان، جبرائیل رزمجو*، علی اصغر فتحی، بهرام ناصری، فرناز سیدی صاحباری، عسگر عباداللهی صفحات 33-43
    استفاده از روش های دوست دار محیط زیست مانند مقاومت القایی در مدیریت حشرات آفت به علت آلودگی زیست محیطی ناشی از کاربرد آفت کش های شیمیایی ضروری می باشد. در تحقیق حاضر، امکان القای مقاومت در کلم توسط اسیدجیبرلیک (با غلظت 125/0 گرم بر لیتر) در برابر شته مومی کلم Brevicoryne brassicae L. بررسی شد. پراسنجه های رشد جمعیت شته مومی کلم از قبیل نرخ ذاتی افزایش جمعیت (r)، نرخ خالص تولیدمثل (R0)، نرخ متناهی افزایش جمعیت (λ)، نرخ ناخالص تولیدمثل (GRR) و زمان دو برابر شدن جمعیت (DT) تحت تاثیر اسیدجیبرلیک در مقایسه با گروه شاهد کاهش معنی داری داشتند (05/0P <). با این حال، میانگین مدت زمان یک نسل (T) و میانگین باروری به ازای هر فرد ماده بالغ اختلاف معنی داری را بین تیمار اسیدجیبرلیک و شاهد نشان ندادند. میزان مرگ و میر پور گی و ماده های بالغ، نرخ زنده مانی ویژه سنی (lx) و باروری ویژه سنی (mx) در تیمار اسیدجیبرلیک نسبت به گروه شاهد کاهش معنی داری داشت (05/0P <). میزان مرگ و میر پوره های سن یک نسبت به شاهد و سایر سنین پورگی بیشتر بود. درصد پراکندگی پوره سن یک و ماده های بالغ تحت تاثیر اسیدجیبرلیک در مقایسه با گروه شاهد افزایش یافت (05/0P <). نتایج تحقیق حاضر نشان داد اسید جیبرلیک نقش موثری در کاهش پراسنجه های جمعیتی شته مومی کلم داشته و می تواند در مدیریت تلفیقی آفت مورد توجه قرار گیرد.
    کلیدواژگان: اسیدجیبرلیک، شته مومی کلم، کلم، مقاومت القایی، نرخ ذاتی افزایش جمعیت
  • رئوف زمانی، علی گلی زاده*، سید علی اصغر فتحی، بهرام ناصری، داود حسن پناه صفحات 45-56

    بید سیب زمینی، Phthorimaea operculella (Zeller) مهم ترین آفت سیب زمینی در جهان و ایران می باشد. استفاده از راهکار های زراعی و حفاظتی مناسب به منظور ممانعت از تخم ریزی آفت روی غده های تازه تشکیل شده سیب زمینی در انتهای فصل زراعی می تواند در کاهش خسارت بید سیب زمینی موثر باشد. در این پژوهش اثرات پوشش گیاهی مختلف در کاهش خسارت روی غده های تازه تشکیل شده در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در دو سال 1399 و 1400 مورد بررسی قرار گرفت. بنابراین، بعد از پیری اندام های هوایی سیب زمینی، گیاهان پوششی ماشک (Vicia sativa)، خلر (Lathyrus sativus)، چاودار (Secale montanu) و نیز تقویت پوشش گیاهی خودرو به منظور ایجاد پوشش گیاهی در مزرعه استفاده شد. میزان آلودگی غده های سیب زمینی طی دو سال در تیمارهای ماشک، خلر، تقویت پوشش گیاهی مزرعه و چاودار به ترتیب برابر 00/8، 33/12، 33/26 و 17/26 درصد بود و همه تیمارها نسبت به شاهد (17/39 درصد) باعث کاهش معنی داری در میزان خسارت به غده ها شدند. از نظر تعداد لارو های بید سیب زمینی در غده های آلوده نیز اختلاف معنی دار بین تیمار های مختلف آزمایشی مشاهده شد و تیمار های ماشک، خلر، تقویت پوشش گیاهی خود مزرعه و چاودار به ترتیب تراکم کمتری از لاروهای آفت نشان دادند. بر اساس نتایج، گیاه پوششی ماشک به عنوان موثر ترین گیاه پوششی برای پوشش خاک و ممانعت از تخم ریزی بید سیب زمینی روی غده های سیب زمینی بود. همچنین، حفظ و تقویت علف های خودرو داخل مزرعه در انتهای فصل و بعد از خشک شدن اندام های هوایی سیب زمینی یکی از روش های کم هزینه برای جلوگیری از خسارت بید سیب زمینی روی غده های درون خاک می تواند باشد.

    کلیدواژگان: بید سیب زمینی، کاهش تخم ریزی، گیاهان پوششی، مدیریت بید سیب زمینی
  • ناهید للری سردارآبادی، فاطمه یاراحمدی*، نوشین زندی سوهانی، محمدحامد قدوم پاریزی پور، علی رجب پور صفحات 57-70
    شپشک آردآلود پنبه (Hemiptera: Pseudococcidae)Tinsely  Phenacoccus solenopsis  یکی از آفات مهم بسیاری از گیاهان در اکوسیستم های کشاورزی و فضاهای سبز شهری می باشد. در این مطالعه، امکان به کارگیری سه جدایه ایرانی از قارچ Akanthomyces lecanii (جدایه های PAL6، PAL7 و PAL8) و یک جدایه ایرانی از گونه A. muscarius (جدایه GAM5) در کنترل میکروبی این آفت در شرایط گلخانه ای و روی گیاه حسن یوسف (به عنوان میزبان گیاهی شپشک) مورد ارزیابی قرار گرفت. برای این منظور، گیاهان آلوده به پنج پوره های سن آخر شپشک توسط غلظت های مختلف (104، 105، 106، 107 و 108 کنیدی در هر میلی لیتر) هر جدایه تیمار شده و میزان مرگ و میر شپشک ها تا هشت روز و به صورت روزانه ثبت شد. میزان مرگ و میر از 3/14 درصد (در جدایه PAL7) تا 79/1 درصد (در جدایه PAL8) متغیر بود. بیشترین میزان مرگ و میر در غلظت 108 کنیدی در هر میلی لیتر بیمارگرهای مزبور دیده شد. بیشترین مرگ و میر ناشی از بیماری زایی جدایه ها در روز ششم پس از تیمار ثبت شد. به طور کلی، سوسپانسیون کنیدی جدایه PAL7 قارچ A. lecanii با غلظت 108 کنیدی در هر میلی لیتر بهترین گزینه بین بیمارگرهای مورد مطالعه برای کنترل میکروبی شپشک آردآلود پنبه بود که در شش روز پس از تیمار موجب 17/56 درصد مرگ و میر در جمعیت این آفت شد. از نتایج این تحقیق می توان برای توسعه کنترل میکروبی شپشک آرد آلود پنبه به ویژه در محیط های گلخانه ای استفاده نمود.
    کلیدواژگان: آفات گلخانه ای، بیماری زایی، کنترل میکروبی، مدیریت تلفیقی آفات
  • الهام احمدی*، مولود غلام زاده چیتگر صفحات 71-82
    لیسک Deroceras agreste یکی از مهم ترین آفات کاهو در شرایط گلخانه و مزرعه است. نوسانات جمعیت این آفت در شهرستان قایم شهر (استان مازندران) با روش های نمونه برداری کادراندازی و تله گذاری در سال های 1398 و 1399 در چهار مزرعه کاهو بررسی شد. بررسی ها از شهریور یک سال (هم زمان با شروع فعالیت روی علف های هرز) تا فروردین ماه سال بعد (انتهای فصل زراعی کاهو) نشان داد که بعد از تفریخ تخم ها در شهریور ماه، حضور و فعالیت لاروها مشاهده می شود که به تدریج بر جمعیت شان از شهریور تا آبان ماه افزوده و از آذر تا بهمن ماه کاسته می شود. جمعیت بالغ ها در شهریور ماه نسبت به لاروها کمتر بوده و به تدریج تا آبان ماه کمی افزایش می یابد. در آذرماه با کاهش جمعیت لاروها و تبدیل به مرحله بلوغ، تعداد بالغ ها از لاروها پیشی می گیرد. سپس، تا بهمن ماه کاهش جمعیت مشاهده می شود. در ابتدای زمان نمونه برداری در شهریور ماه و نیز ماه های مهر و آبان از فصل پاییز، جمعیت نسبت به سایر ماه های نمونه برداری بیش تر بود و اوج جمعیت لیسک ها در آبان ماه با میانگین 7/4 ±85 و 8/2±48 به ترتیب برای لارو و بالغ در سال اول و 0/4 ±83 و 8/2±48 به ترتیب برای لارو و بالغ در سال دوم آزمایش، مشاهده شد. همچنین، همبستگی مثبت و معنی دار بین عوامل محیطی دما و رطوبت با تغییرات جمعیت لیسک ها وجود داشت. تخم ریزی به طور میانگین 8/28 روز پس از جفت گیری، متوسط تعداد تخم ها در هر دسته 14/30 عدد و درصد تخم های تفریخ شده 2/90 درصد بود. نتایج حاصل از این تحقیق به عنوان یکی از اولین بررسی ها در مورد تراکم و نوسانات جمعیت لیسک D. agreste می تواند در برنامه ریزی های مدیریت کنترل این آفت مفید واقع شود.
    کلیدواژگان: لیسک Deroceras agreste، کاهو، نوسانات جمعیت، نمونه برداری، عوامل محیطی
  • سارا سرانی، عباسعلی زمانی*، دانیال کهریزی صفحات 83-93
    کاملینا،  Camelina sativa (L.) Crantz (Brassicaceae)یک گیاه دانه روغنی است که از سال 1394 وارد ایران شده است و ویژگی های زراعی مطلوبی از جمله نیاز آبی کم و مقاومت به سرمای بهاره دارد. در این مطالعه تراکم جمعیت تریپس پیاز،  Thrips tabaci Lindeman و میزان تاثیر آن روی عملکرد  لاین های مختلف کاملینا در شرایط مزرعه ای مورد مطالعه قرار گرفت. برای این منظور، 136 لاین کاملینا در مزرعه کشت شد و برای نمونه برداری از جمعیت تریپس، هر یک بوته به عنوان یک واحد نمونه برداری محسوب شد و تعداد تریپس ها روی هر بوته پس از ضربه زنی شمارش و ثبت شد. تعداد کپسول و بذر سالم و آسیب دیده نیز در هر لاین با سه تکرار شمارش شدند. نتایج نشان داد که با افزایش درصد کپسول ناسالم، عملکرد کاهش می یابد. علاوه بر این، درصد بذرهای ناسالم با عملکرد لاین های کاملینا همبستگی منفی و درصد کپسول های ناسالم با درصد بذرهای ناسالم همبستگی مثبت داشت. نتایج مربوط به رگرسیون خطی نشان داد که رابطه بین تراکم جمعیت تریپس با عملکرد و درصد بذرهای ناسالم معنی دار نبود، در حالی که رابطه مثبت و معنی داری بین تراکم جمعیت تریپس با درصد کپسول های ناسالم مشاهده شد؛ به این معنی که با افزایش تراکم تریپس، درصد کپسول های ناسالم نیز افزایش پیدا کرد. بر اساس نتایج حاصل از این تحقیق، لاین 54 به عنوان بهترین لاین در مقابل خسارت تریپس پیاز تشخیص داده شد که این لاین از نظر مکانیسم های مقاومت آنتی زنوز، آنتی بیوز و تحمل به ترتیب از نوع نیمه حساس، مقاوم و متحمل بود.
    کلیدواژگان: آنتی بیوز، آنتی زنوز، دانه های روغنی، تحمل، تریپس پیاز
|
  • H. Mohammadi *, S. Kazemzadeh Mansourabad, N. Sisakhti Pages 1-12

    Dena County is one of the most important grape-growing area in the southwest of Iran. The dominant cultivar in this area is Askari and grapevine moth, Lobesia botrana (Denis & Schiffermüller, 1775), is major pest on this cultivar. The first generation of this pest has a high population and seriously damages the flowers. To investigate this cultivar’s tolerance to first generation injuries on flowers, a damage simulation experiment designed and carried out for two consecutive years. In the first step, the average number of bunch/tree and flower/bunch for each year calculated, accurately. Having these data, the experiments performed with seven treatments (removal of 0, 5, 10, 15, 20, 25, and 30 percent of flowers based on the calculated average number of flowers/bunch in each year) and four replications (each tree considered as one replication). At vintage time, harvested grape product weighed separately and analyzed for simple and combined analyses of variance. The results showed that Askari cultivar in Dena region had a good tolerance and could compensate completely for anthophagus generation damage to the blossoms so that no yield loss observed in the treatments. The ability to compensate for damage is achieved by reducing the natural shedding of flowers and increasing the berry’s weight. According to the obtained results, up to 30% removal of flowers on Askari cultivar in Dena region, there is no need for controlling the first generation, thinning the flowers also increases the quality of berry. However, it is necessary to study the higher levels of flower removal and then make a final decision about the damage threshold of first generation in the region.

    Keywords: Carpophagus generation, Damage compensation, Dena County, Resistance
  • A. Baghban, G. Moravvej *, J. Jalali Sendi Pages 13-32

    Oxindole is an inhibitor of the eicosanoid signal leading to inhibiting the immune system of insects. One of the important problems of using biological agents such as Bacillus thuringiensis Kurstaki (BtK) is their low efficiency and slowness of effect. In this research, the effect of oxindole and Biolep® based on BtK, were investigated on toxicity, feeding indices, energy reserves, and digestive enzyme activity of Helicoverpa armigera Hubner (Lep.: Noctuidae) larvae. The results showed that oxindole increased larval mortality and decreased LC50 and LT50 values of Biolep®. The feeding indices of cotton bollworm were changed under the influence of sub-lethal concentrations of bacteria and oxindole. At the concentration of 0.5 g oxindole/ kg diet the relative growth rate (RGR) decreased and the approximate digestibility (AD%) increased compared to the absence of oxindole. The use of oxindole along with bacteria also decreased lipase activity. Glycogen as an energy reserve was adversely affected by simultaneous application of oxindole concentrations of 0.1 or 0.5 g.kg-1 and the sub-lethal concentrations of Biolep® compared to sub-lethal concentrations of Biolep® only. The results of this research showed that by adding oxindole as an inhibitor of eicosanoid signal and immune system to the diet of cotton bollworm, the effectiveness of Biolap® increased and the feeding physiology of the pest was affected.

    Keywords: Bacillus thuringiensis, energy reserves, Bioassay, Feeding indices, Oxindole
  • S. Ataie Esfahlan, J. Razmjou *, S. A. A. Fathi, B. Naseri, F. Seyyedi Sahebari, A. Ebadollahi Pages 33-43
    Due to environmental pollution caused by chemical pesticide application, the use of eco-friendly methods such as induced resistance to manage insect pests is necessary. In this study, the induced resistance potential of gibberellic acid, with a concentration of 0.125 g/L, in cabbage was investigated against cabbage aphid Brevicoryne brassicae L. Population growth parameters of cabbage aphid, including intrinsic population growth rate (r), net reproduction rate (R0), finite population growth rate (λ), gross reproduction rate (GRR), and population doubling time (DT) affected by gibberellic acid were significantly reduced compared to the control group (P < 0.05). However, there was not any significant difference between gibberellic acid treatment and the control for mean generation time (T) and the mean fecundity per adult female. The mortality rate of nymphs and adult females, age-specific survival rate (lx), and age-specific fertility (mx) in gibberellic acid treatment were significantly decreased compared to the control (P < 0.05). The mortality rate of first-stage nymphs was higher than the control and other stages. The dispersal percentage of first-stage nymphs and adult females treated with gibberellic acid was increased compared to the control (P < 0.05). Based on the results of this study, gibberellic acid was effective for decreasing the population growth parameters of cabbage aphid, and it can be considered in the integrated management of the pest.
    Keywords: Cabbage, cabbage aphid, gibberellic acid, inductive resistance, intrinsic rate of population increase
  • R. Zamani, A. Golizadeh *, S. A. A. Fathi, B. Naseri, D. Hassanpanah Pages 45-56

    Potato tuber moth, Phthorimaea operculella (Zeller), is the most important pest in potato fields in the world and Iran. The use of appropriate agricultural and protection strategies to prevent oviosition of Ph. operculella on newly formed potato tubers at the end of the cropping season can be effective in reducing its damage. The effects of cover crops on damage reduction on newly formed potato tubers were investigated in a randomized complete block design with three replications during two years 2020 and 2021. After the senescence of potato foliage, the cover crops including of vetch (Vicia sativa), grass pea (Lathyrus sativus), rye (Secale montanu), and strengthening of the natural field vegetation were used as cover crops in the field. Tuber infestation (%) during two years in vetch, grass pea, reinforcement of field vegetation and rye was 8.00, 12.33, 26.33 and 26.17%, respectively and all treatments significantly reduced the damage on potato tubers when compared with control (39.17%). The number of larvae in the infested tubers showed a significant difference between treatments, and the treatments of vetch, grass pea, reinforcement of field vegetation and rye showed a lower larval density, respectively. Based on results, vetch is the most effective plant to cover the soil and prevent Ph. operculella oviposition on the potato tubers. Moreover, maintaining and strengthening of weeds in the field at the end of the growing season and after the drying of potato foliage could be a low-cost method to prevent damage by Ph. operculella on tubers in the soil.

    Keywords: Cover crops, decreasing of oviposition, Phthorimaea operculella, potato tuber moth management
  • N. Lalari Sardar-Abadi, F. Yarahmadi *, N. Zandi-Sohani, M. H. Ghodom Parizipour, A. Rajabpour Pages 57-70
    The cotton mealybug, Phenacoccus solenopsis Tinsely (Hemiptera: Pseudococcidae), is an important pest of many plants in agroecosystems and urban green landscapes. In this study, potential of three isolates of Akanthomyces lecanii, isolates PAL6, PAL7, and PAL8, and an isolate of A. muscarius, isolate GAM5, to microbial biocontrol of this pest on Coleus blumei, as the pest host plant, were investigated under greenhouse conditions. The infested host plants to five last instar nymphs were treated using different conidial suspension concentrations (104,105, 106, 107, and 108 conidia/mL) of each isolate and the mealybug mortalities were recorded every day, for eight days. The mortalities were varied from 14.3% (isolate PAL7) to 1.79% (isolate PAL8). The highest mortality was observed in concentration of 108 conidia/mL of the pathogens. The highest mortality caused by the pathogens was recorded six days after treatment. Totally, conidial suspension concentration of 108 conidia/mL from A. lecanii PAL7 was the best candidate for microbial biocontrol of the mealybug among the pathogens causing 56.17% mortality in the pest population six days after treatment. The results can be used for developing microbial biocontrol of the cotton mealybug especially in greenhouse conditions.
    Keywords: Greenhouse pests, IPM, microbiological control, pathogenesis
  • E. Ahmadi *, M. Gholamzadeh Chitgar Pages 71-82
    Slug, Deroceras agreste is one of the most important lettuce pests in greenhouse and field conditions. Population fluctuations of this pest in Ghaemshahr (Mazandaran province) were studied by quadrat and trapping sampling methods in 2019 and 2020 in four lettuce fields. Investigations from September of one year (simultaneously with the start of the activity on weeds) to April of the following year (the end of the lettuce crop season) showed that after the egg hatch in September, the presence and activity of larvae is observed, which gradually increases their population from September until November and decreases from December to February. The population of adults was less than that of larvae in September and gradually increases until November. In December, the number of adults exceeds the number of larvae as the population of larvae decreases and they become mature. Then, until February the population decreases. At the beginning of the sampling in September and also in October and November from the autumn season, the population was higher than in other sampling months and the peak population of the slugs was observed in November with an average of 85±4.7 and 48±2.8 respectively for larvae and adults in the first year and 83±4.0 and 48±2.8 respectively for larvae and adults in the second year of the survey. Also, a positive and significant correlation was observed between the environmental factors, temperature and humidity, with changes in the slug population. Egg laying was on average 28.8 days after mating, the average number of eggs in each clutch was 30.14 and the percentage of hatched eggs was 90.2%. The results of this research, as one of the first studies on the density and fluctuations of slug, D. agreste population, can be useful in planning the management for control of this pest.
    Keywords: Slug, Deroceras agreste, Lettuce, Population fluctuations, Sampling, Environmental factors
  • S. Sarrani, A. A. Zamani *, D. Kahrizi Pages 83-93
    Camelina, Camelina sativa (L.) Crantz (Brassicaceae) is an oilseed plant that was imported to Iran in 2015. Camelina is a cold-tolerant oilseed crop with minimal input requirements. In this study, the population density of Thrips tabaci Lindeman and its effect on the yield of different lines of camelina were investigated under field conditions. In this regard, 136 lines of camelina cultivated in the farm and for sampling, each plant was considered as a sampling unit and the number of thrips was counted on each plant after tapping. The number of healthy and injured capsules and seeds were also counted in each line with three replications. The results showed that yield decreased with increasing percentage of injured capsules. In addition, the percentage of damaged seeds was negatively correlated with the yield of camelina lines and the percentage of injured capsules was positively correlated with the percentage of damaged seeds. The results of linear regression showed that the relationship between thrips population density and yield and percentage of damaged seeds was not significant, while a positive and significant relationship was observed between thrips population density and percentage of injured capsules, meaning that with increasing thrips density, percentage of injured capsules increased, as well. Based on the findings, line 54 was recognized as the most resistant line against T. tabaci which was a semi-sensitive, resistant and tolerant line in term of antixenosis, antibiosis and tolerance mechanisms, respectively.
    Keywords: Antibiosis, Antixenosis, oilseed crops, onion thrips, Tolerance